תגובות אופייניות של ילדים למצוקה והמלצות לסיוע

לרשותכם טבלה של תגובות אופייניות של ילדים למצוקה והמלצות לסיוע, בעריכת פרופ' מולי להד, עדי טוב, מרים שפירא

סייעו: ד"ר רובי רוגל, ד"ר חווה אנקור, נירה קפלנסקי

 

התגובה הסימן הרגשי המלצות לסיוע
הילד נדבק אינו מוכן להשאר לבד, אינו מוכן ללכת לגן ולבית ספר החזירו לילד את ביטחונו, היו עם הילד עד כמה שניתן, שוחחו אתו על החששות כדי להרגיעו, שמרו על מסגרת חיים רגילה. ניתן להשתמש במשחקים עם ילדים שנמצאים בכלים לעזרה עצמית באתר כדי לעבוד על הפחדים.
בעיות אכילה חוסר תאבון, הקאות, יריקות אל תכריחו את הילד לאכול ואל תלחמו בו. שמרו על מסגרת זמני האכילה והרגלי האכילה התקינים של המשפחה. לא לחשוש – ילד בריא יבקש אוכל בעצמו.
בעיות בהרגלי ניקיון חזרה להתנהגות ילדותית. הרטבה ועשיית צרכים. אל תכעסו ואל תכנסו למלחמה. הדבר רק יגביר את המתח. שוחחו עם הילד להרגיעו, עזרו לילד לשמור על זמני יציאה קבועים.
פחדי לילה פחד מפני הליכה לישון, פחד מהתעוררות וסיוטי לילה, פחד מהישארות לבד בחושך. היו עם הילד כאשר הוא מפחד ליד מיטתו לא במיטתכם. שמרו על הרגלי שינה קבועים. השתדלו לא לתת סמי שינה, אלא בעצת רופא. שוחחו עם הילד על פחדיו. באתר יש משחקים לעבודה על פחדי לילה וחרדות.
מחושים גופניים כאבי בטן, כאבי ראש. היו עם הילד, שחקו עמו ודובבו אותו לדבר על פחדיו. התייעצו עם רופא אך אל תתנו לא תרופה ללא מרשם.
תוקפנות תוקפנות גופנית כלפי בני משפחה ואחרים. תוקפנות ועקשנות שתכליתה להתגבר על תחושת חוסר אונים. שוחחו עם הילד ועודדו אותו לבטא את עצמו. חשוב לתת  לילד להבין שיש גבול לדרישותיו ותוקפנותו. ילד כועס יש לעוצרו ולהרגיעו בתקיפות אך לא בתוקפנות. יש לאפשר לו לבטא את פחדיו וכעסיו בציור, משחק ודיבור.
תופעות אחרות מציצת אצבע, אוננות מוגברת, גמגום ועויתות אל תפחדו מהתופעה. אל תאיימו ואל תענישו. הרגיעו את הילד. במקרה של גמגום ועויתות התייעצו עם מומחה (רופא או פסיכולוג).

 

קושי בריכוז קושי למקד תשומת לב בעניין אחד, בלבול, שעמום, אי ידיעה מה לעשות ובמה לשחק. תנו ילד משימות קצרות, פשוטות וברורות כדי להחזירו לאט לאיזון שלו.

 

המידע נלקח מתוך הספר משפחה מתמודדת